sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Miesten klassinen pukeutuminen

Uskon vahvasti kauniiseen elämään ja  visuaalisena ihmisenä nautin suunnattomasti hyvin pukeutuneista miehistä sekä naisista. Tässä postauksessa lähdetään miesten klassisen pukeutumisen maailmaan. Tämä on ollut todella mielenkiintoinen "retki" tutustua tähän aiheeseen. Mieheni on ollut kiinnostunut miesten klassisesta pukeutumisesta ja pukeutumiseen liittyvästä etiketistä. Minä olen seurannut vuosia klassisen mieheni klassista puketumista :)

 Klassinen  pukeutuminen ei ole hetken muotivirtaus. Se on lyhyesti sanottuna ajatonta, tyylikästä pukeutumista. Klassikkojen suurin hyöty on kätevyys ja jos ei jaksa vaivata päätään yhtään enempää pukeutumiseen, niin klassikko on helppo valinta. Klassikko on siis aina sopiva, ajankohtainen ja muotivirtausten yläpuolella. Miehen tarvitsee vain tietää, että miten pukeutua tilanteen mukaisesti.

Vaatteiden istuvuus sekä oikeat mittasuhteet ovat tärkeä asia muistaa. Myös hyvillä vaatteiden yhdistelyillä pääsee mukavan näköiseen lopputulokseen. Kannattaa myös valita materiaalit harkiten. Luonnonmateriaalit ovat miellyttäviä iholle ja eivät hiosta. Pukukankaan materiaalina 100% villa on paras lähtökohta. Kunnon vaatteissa on hyvä materiaali. Kaikille miehille tällä ei juurikaan ole väliä, mutta jos tavoitteena on kestävän vaatteen löytäminen, materiaalioppi on olennaista.  Suosittelen lämmöllä lukemaan tai antamaan miehelle lahjaksi Ville Raivion kirjoittaman kirjan Klassikko - Jokaisen miehen tyylikirja. Huippuhyvä ! Minäkin luin sen kannesta kanteen :) Lukijalle selviää tästä kirjasta, että miksi esim. jalkineet ovat vaatekaapin tärkein täydennys tai miksi sukat ovat asun aliarvioiduin osa.





Smokki Lubiam, paita ja rusetti Turnbull & Asser







Kuvan kengistä kaikki muut ovat reunoskenkiä paitsi edessä vasemmalla olevat kiiltonahkakengät ja takarivin Guccin kengät. Kenkien merkit: Crockett & Jones, John Lobb, Churchs', Sanders, Gucci

Laadukkaat kengät eivät ole ökyilyä vaan sijoitus. Väitetään, että laadukas jalkine on miehen vaatekaapin kulmakivi ja tärkein yksittäinen hankinta. Laadukaat reunoskengät (Goodyear welt) ovat hyvä sijoitus, mutta valitettavasti tänä päivänä kenkäkauppojen tavoite on ainoastaan voiton tavoittelu ja myyjätkään eivät osaa monestikaan kertoa asiakkaalle, että miten kengän pitäisi istua jalkaan. 

Tässä muutamia neuvoja istuvuuden suhteen: kantapää ei saa nousta ylös kantakupista askeleen aikana, jalkineen kielen ja jalkapöydän väliin ei saa jäädä tyhjää tilaa, sillä muutoin jalkine ei tue jalkaa. Myös hyvin istuvan jalkineen sisällä pystyy heilutella varpaita. On hyvä muistaa myös, että nahka venyy käytössä eli uusi kenkäpari saa puristaa hitusen uutena, sillä ne venyvät hiukan ajan saatossa. 

Jalkineiden hoito: käytön jälkeen suositellaan laitettavan kenkiin puiset lepolestit. Puu imee itseensä kengissä olevan mahdollisen kosteuden. Jos kengät  kastuvat, niin laita ne täyteen paperia sekä käännä kengät kyljelleen sanomalehden päälle. Tämä on hellävarainen kuivatus nahkakengille.
Nahkakenkiä täytyy ehdottomasti hoitaa säännöllisin väliajoin. Se siis tarkoittaa  puhdistamista, kenkävoiteiden käyttöä sekä kiillottamista.

Tässä yksi hyvä hoito-ohje nahkakengille: paras yhdistelmä saavutetaan levittämällä ensin kenkävoide ja sen kuivuttua kenkälankki. Lopuksi käsittely kenkäharjalla, jonka jälkeen kiilloitus puuvillaisella flanellirievulla. 




Kuvan kengät: 2*Crockett & Jones, Churchs', Boot Factory, Hanwag





Kuvan solmiot: Brioni, Hermès, Turnbull & Asser, Isaia, Pal Zileri, Fere, Herrainpukimo

Pientä etikettituntemusta solmioiden käytöstä: musta on ainoa väri, joka sopii hautajaisiin. Harmaa solmio puetaan kaikkein hienoimpiin tilaisuuksiin, joissa smokkia tai frakkia ei toivota käytettävän. Sininen on taas loistava valinta, koska se sopii yhteen melkeinpä kaikkien kankaiden, värien ja kasvojen kanssa. Siispä musta, harmaa ja sininen ovat ne värit solmiossa joilla pärjää teinistä vaariin. 

Solmioiden hoito: Käytön jälkeen solmio olisi hyvä kietoa kevyesti rullalle ja laittaa tasaiselle alustalle, varsinkin jos solmio on silkkiä.  Jos solmio viedään pesulaan pesetettäväksi, niin kannattaakin muistaa mainita, ettei solmiota saa silittää. Silittäminen ei tee solmiolle hyvää.






Kuvan puvut: Canali, Lubiam (Fere), 2*Brioni

Esimerkiksi nykyiset puvut ovat suurimmaksi osaksi valmistettu liimarakenteella, koska se on nopein ja halvin tapa puvun tekemiseen. Kuitenkin nämä liimatukikankaat eivät hengitä ja ovat siksi hiostavampia, kuin perinteisellä menetelmällä valimistettu liinakangasrakenteinen puku. Jos siis sinusta tuntuu, että puku on epämukava ja hiostava, niin ehkä se johtuu siitä, että sinulla ei ole koskaan ollut kunnollista pukua. 




Hyvin istuvan kauluspaidan kankaaseen ei muodostu ryppyjä. Paita siis myötäilee kehon muotoja sekä hyvin istuvassa paidassa kädet saa helposti koukistettua eikä hihat kiristä. Kahden sormen tulisi mahtua kauluksen sisään, kun paita on kokonaan napitettu. Kauluspaidat voivat kutistua monien pesujen myötä eli hiukan väljä paita on varmempi valinta ostaa, kuin ihonkireä. Yksi parhaista kauluspaidoista on englantilainen Turnbull & Asser. Laatu ja materiaali ovat loistavia!





Kuvassa emaloidut sini-valkoiset kalvosinnapit ovat mieheni tekemät. Kultaiset helmikalvosinnapit mieheni sai ukiltaan perinnöksi. Ne ovat jo 57-vuotta vanhat.
Kalvosinnappeja tulisi käyttää vain paitojen kanssa, joissa on ranskalaiset tuplakalvosimet. 
Jos katsomme historiaa taaksepäin, niin aikoinaan kalvosinnapin kuvio ilmaisi kantajan vaurautta, kantajan makua, koulutustaustaa, klubia tai rykmenttiä. Tämä oli aivan uutta tietoa minulle.





Luonnonmateriaalit ovat miellyttäviä iholle ja eivät hiosta. Kunnon vaatteissa on hyvä materiaali.








Ostin miehelleni tämän taskukellon häälahjaksi vuonna 1994. Hän käyttää taskukelloa smokin tai frakin kanssa.





Klassinen pukeutuminen ei ole hetken muotivirtaus. Se on lyhyesti sanottuna ajatonta, tyylikästä pukeutumista. Klassikkojen suurin hyöty on kätevyys ja jos ei jaksa vaivata päätään yhtään enempää pukeutumiseen, niin klassikko on helppo valinta. Klassikko on siis aina sopiva, ajankohtainen ja muotivirtausten yläpuolella. Miehen tarvitsee vain tietää, että miten pukeutua tilanteen mukaisesti.




Kuvan puku Lubiam (Fere), solmio Brioni, kello Rolex, hattu Christys'

Puvun kanssa ei koskaan pitäisi käyttää massiivisia urheilukelloja. 




Takki Turnbull & Asser, aurinkolasit Ray-Ban, hattu Christys', italialainen huivi





Sakari Sauson pekarinnahka käsineet.





Vaatteiden istuvuus sekä oikeat mittasuhteet ovat tärkeä asia muistaa. Myös hyvillä vaatteiden yhdistelyillä pääsee mukavan näköiseen lopputulokseen.






Christys', Wegener, Stetson

Tiedättekö muuten, että mistä tulee sanonta "hullu kuin hatuntekijä"? Se saattaa juontaa juurensa aikoihin, jolloin elohopeaa käytettiin huopahattujen muotoilussa höyryttämällä. Elohopeajäämät elimistössä aiheuttivat ajan myötä hermostollisia vaurioita ja "hullua" käytöstä.




Panamahattu Hackett.

Panamahattu on valmistettu panamapalmun lehtiliuskoista punomalla. Nimestään huolimatta se on kotoisin Ecuadorista. Se on kevyt ja ilmava kesäpäähine. Soveltuu erityisen hyvin vaalean puvun kanssa käytettäväksi. Aidon hyvälaatuisen ecuadorilaisen panamahatun valmistaminen voi kestää yhdestä neljään kuukautta. 



Tämän upea hatturasia on hankittu Helsingistä Wahlmanilta. Tämä minun mielestäni niin hieno, että sopii vaikka olohuoneeseen somisteeksi :) 




Tässä oli pieni pintaraapaisu miesten klassisen pukeutumisen maailmaan. 
Mitä piditte  klassisesta pukeutumisesta? 


Tyylikästä viikonloppua kaikille! 
- Helinä- 















































2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Olin kuvitellut että miesten pukeutuminen on ihan simppeli juttu...mutta olin väärässä 😉 Hyvä tietopaketti ja upeat kuvat!

Unknown kirjoitti...

Nykykäytäntö pukeutumisessa näyttää olevan enimmäkseen farkut, T-paita tai neule. Siihen nähden klassinen pukeutuminen edellytää paljon enemmän asiaan paneutumista. Kiva, kun tykkäsit tietopaketista :)